ايران و مديريت کاربري ماهواره

 فرنود حسني 

سعيد ابوطالب:"طرح استفاده مديريت‌شده از ماهواره، شامل 11ماده و يک مقدمه که حدود سه ماه قبل تهيه و دو هفته پيش در کميسيون فرهنگي مجلس تصويب شد، اواخر شهريور يا اوايل مهرماه در صحن علني مطرح و به احتمال بسيار زياد تصويب مي‌شود."(فناوران 21/5/85)

 ماهواره به عنوان يکي از موثرترين و قوي ترين رسانه هاي بين المللي و همچنين پراستفاده ترين فناوري هاي ارتباطي و اطلاعاتي در جامعه اطلاعات جهاني محسوب مي شود. موضوع محدوديت ها و ممنوعیت هاي استفاده از گیرنده‌های ماهواره‌ای در ايران بحث تازه‌ای نیست و اولين تلاش هاي کنترلي تقريبا در اوايل دهه هفتاد، قانونی به تصویب رسید که مطابق آن متخلفان به پرداخت جریمه‌ای ۳۰۰ هزار تومانی محکوم می‌شدند و پس از کنترل ماهواره با قبض و بسط هاي فراواني روبرو بود، در جديدترين اقدام کميسيون فرهنگي مجلس با تصويب طرحي زمينه تصويب آن را در صحن علني مجلس فراهم کرده است.

بر اساس اين طرح که البته رويکردهاي جديدي (و تا حدودي تعديل يافته تر) را نسبت به قوانين پيشين مي توان در آن ديد، علي رغم افزايش جريمه هاي نقدي متخلفان،  بزرگترين نهاد اطلاع رساني کشور که سازمان صدا و سيما باشد موظف مي شود در عرض شش ماه با راه اندازي سه کانال جديد تلويزيوني اقدام به پخش کنترل شده برنامه هاي ماهواره اي بنمايد.

اينکه به هر حال بعد  از سالها مسئولان فرهنگي به اين بينش رسيده اند که ماهواره ديگر يا آفت محسوب نمي شود و مي توان از آن به عنوان ابزاري مفيد در توسعه اطلاعاتي جامعه بهره برد جاي بسي خوشحالي است. اما سوال حائز اهميت اين است که آيا به گمان مسئولان رويکرد "تحديدي" هنوز هم جوابگوي مقابله با سرعت نفوذ فناوري در جامعه خواهد بود يا خير؟ آيا بهتر نبود جنبه هاي ارشادي،‌فرهنگي و حتي حمايتي اين مصوبه تقويت مي شد تا مردم رويکرد هاي درست و عقلايي کاربرد اين فناوري را بيشتر و بهتر بشناسند.

به نظر مي رسد تعيين ضرب العجل شش ماه براي صدا و سيما جهت تاسيس سه کانال تلويزيوني بدون تعيين معيارها و ظوابط مشخص و مطالعه شده کاري عجولانه باشد در حالي که اين سازمان عظيم و پردرآمد که در حدود 30 کانال تلوزيوني استاني، ملي و بين المللي در اختيار دارد خود هم از جنبه مالي و هم منابع انساني صاحب توانمندي لازم براي بهينه سازي و بازنگري در شيوه هاي توليد برنامه است. به عبارت بهتر اگر صدا و سيما کمي بيش تر به ديدگاه هاي مخاطبان و نيازهاي آنها توجه نمايد و در اصول برنامه سازي متوجه استانداردهاي جهاني باشد مي تواند سهم بسيار زيادي از مخاطبان عمومي و اختصاصي برنامه هاي تلويزيوني را به خود اختصاص دهد و باعث گرايش مردم به برنامه هاي مناسب ساخت داخل شود. پس بهتر است مسئولان گاهي اوقات قوانين محدود کننده را متوجه ارگان هاي فعال در موضوع کنند( و از اين طريق زمينه هدايت بهتر سرمايه هاي ملي را فراهم آورند) تا مردمي که خواسته و ناخواسته به مقايسه مي پردازند و بهترين را انتخاب مي کنند

نکته ديگري که انتظار مي رفت در اين مصوبه مورد بررسي قرار گيرد بحث توجه به شبکه هاي ماهواره اي فارسي زبان خصوصي است که مي توانند در چهارچوب قوانين کشور به فعاليت بپردازند. به نظر مي رسد يکي از بزگترين دلايل ضعف برنامه هاي صدا و سيماي ايران که نمي تواند مخاطب داخلي و خارجي را اقناع کند و باعث گرايش ايشان به شبکه هاي خارجي شود عدم وجود جو رقابت براي ارائه کيفيت مناسب تر است.

با اين تفاسير احساس مي شود مصوبه مديريت کاربري ماهواره هنوز جاي کار بيشتري دارد تا به گونه اي واقع بينانه تر با نيازهاي روز جامعه و استانداردهاي اطلاع رساني در جامعه جهاني اطلاعات منطبق شود.

  

  بازگشت به صفحه فهرست مقاله های حوزه IT

 

 

 

 

 

 

 

                         
     
 

©2006 Copyright Farnood.com All Rights Reseved.