توسعه زیر ساختی آموزش در جامعه دانایی محور(بخش پنجم)
فرنود حسنی

 

 

  • بررسی نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات در آموزش

 

پیدایش وتوسعه فناوری نوین ارتباطی و اطلاعاتی و گسترش نقش و کارکردهای آن و همچنین آشنایی کشورهای در حال توسعه با این کارکردها و ظرفیتهای موجود در فناوری ارتیاطات و اطلاعات جهش و جرکتی نوین در تعریف و تدوین مدل جدیدی از توسعه را برای اینگونه جوامع فراهم آورده است. مهمترین استراتژی در این مدل توسعه که از آن به توسعه دانایی محور تعبیر می شود گرایش جوامع به شکل دهی و تبدیل شدن به جوامع اطلاعاتی می باشد. با توجه به نقش متقابل و تنگاتنگی که مفهوم توسعه دانایی محور با پدیده فناوری اطلاعات دارد یکی از بزرگترین و مهمترین نیازهای جوامع پذیرنده مدل توسعه دانایی محور امکان توسعه آموزش های مربوط به فناوری ارتباطات و اطلاعات و همچنین توسعه آموزش مبتنی بر فناوری ارتباطات و اطلاعات می باشد. که بزرگترین دستاورد ابنگونه آموزشها در قالب یک جامعه دانای محور کمک به یادگیری های عمومی و درنهایت تربیت نیروهایی متخصص در زمینه های مختلف و مورد نیاز جامعه دانایی محور می باشد.

فناوری ارتباطات و  اطلاعات در عصر حاضر امکان تولید و  تکثیر دانش را با هزینه و زمان کمتر فراهم ساخته است چنانکه امروزه  استفاده از چند رسانه ای ها و استفاده از شبکه جهانی اینترنت به عنوان بهترین ابزار برای فراهم ساختن آموزش های از راه دور شناخته می شوند که با احتساب و مقایسه بین هزینه های آموزش های حضوری بسیار ارزانتر تمام می شود.

با توسعه فناوری ارتباطات و اطلاعات و عمومیت یافتن ابزارهای آن در میان مردم جهان این امکان برای افراد مختلف بوجود آمده تا بدون نیاز به داشتن دفتر یا مرکزی به صورت فیزیکی نقش یک معلم را بازی کنند و دانش ها و دانسته های خود را در اختیار دیگران بگذارند که تقویت و توسعه هر چه بیشتر این سیستم در مین افراد هر جامعه می تواند نوید بخش یکی از مهترین نیازهای یک جامعه اطلاعاتی با مدل توسعه دانایی محور باشد که همان موضوع اشتراک گذاری اطلاعات می باشد.

نگاهی به متدولوژی و روش شناختی آموزش در جامعه دانایی محور با تکیه بر زیر ساخت فناوری ارتباطات و اطلاعات حاکی از تعامل دو سویه بین آموزش و فناوری ارتبطات و اطلاعات دارد . درواقع این فناوری با استفاده از ابزارها و امکانات و کارکردهای خود موجب ساخته شدن شرایط و محیط و ساختاری می شود که در آن خود وسیله آموزش مورد بحث است.

با توجه به اینکه کلیه ابزارها و امکانات فناوری ارتباطات و اطلاعات بسیار پیچیده و به هم مربوط هستند و با توجه به سرعت رشد این تکنولوژی جوان انتظار می رود که برای توسعه کاربری عمومی و آشنایی با دانش پذیران در جامعه دانایی محور مسئله آموزشهای این تکنولوزی باید با توجه خاصی برنامه ریزی و اشاعه داده شوند ضمن اینکه همگام با آخرین دستاوردهای آموزشی و علمی این تکنولوژی نیز باشد.

اگر از بعد و سیله آموزشی به فناوری ارتباطات و اطلاعات نظری بیفکنیم می بینیم که این وسیله نوین امکانات و ویژگی های ممتازی و جدیدی را برای توسعه آموزش در اختیار همه مردم و حتی روستاهای دور دست می گذارد و این امکان را برای همگان فراهم می آورد تا از مهارت های پایه و ایتدایی و به اصطلاح سواد رایانه ای برخوردار شوند. گو اینکه فناوری اطلاعات به عنوان یک تکنولوژی جدید در خدمات سایر علوم امکان توسعه سایر دانش ها را نیز در بستر خود فراهم آورده است.

و همچنین اگر با دید موضوع آموزش به این فناوری بپردازیم آشکارا خواهیم دید که فناوری ارتباطات و اطلاعات به عنوان بستری بسیار مهم و کارا برای توسعه آموزش های علمی و تکنولوژیکی می باشد که حاوی اطلاعات و آموزشهای فراوانی در سطوح و رده های مختلف علمی، تخصصی و فنی می باشد. این موضوع آموزشی بسیار گسترده در نزدیکی روابط انسانی و آشنایی هر چه بیشتر افراد جامعه با ساختارها و زیر ساختهای یک جامعه اطلاعاتی گه در قالب مدل توسعه دانایی محور در حال شکا گیری است بسیار موثر می باشد.

 

  • نگاهی به رابطه فناوری ارتباطات و اطلاعات با آموزش

پیشتر از را بطه متقابل و تنگاتنگ فناوری ارتباطات و اطلاعات و آموزش اشاره ای به میان آمد. اما اگر بخواهیم به صورت چزیی تر وارد این بحث شویم باید از موارد زیر یاد کنیم.

1-   ارتباطات و اطلاعات با توجه به تعاریف و شناختی که تا کنون از جایگاه آنها در توسعه دانایی محور پیدا کردیم بهترین زیر ساخت توسعه دانایی محور هستند در این بین آموزش با تکمیل حلقه سوم زنجیره نقش موثر خود را در توسعه دانایی محور ایفا خواهد کرد.

به عبارت بهتر توسعه دانایی محور آز همپوشانی سه عنصر ارتباطات و اطلاعات و آموزش فراهم خواهد شد که البته در این میان نباید از نقش مکانیزم های اقتصادی ، سیاسی و فرهنگی موثر بر جامعه غافل شویم.

 

 

 

 

2-   توسعه اطلاعاتی به عنوان یکی از اهداف کلیدی در جوامع اطلاعاتی وقتی حاصل می شود که همه افراد در شرایط سنی زمانی و مکانی مختلف قادر به دستیابی به اطلاعات مورد نیاز خود باشند. جامعه دانایی محور با توجه به رشد آموزش های علمی و فنی این امکان را برای افراد مختلف به وجود می آورد تا با استفاده از و سایل مختلف و متنوع به اطلاعات و آموزش های مورد نظر خود دسترسی داشته باشند.

3-   بسیاری از ابزارهاو امکانات فناوری ارتباطات و اطلاعات موجبات ایجاد تکنیک ها و خلاقیت های بدیعی در امر اموزش شده اند که در نوع خود می توانند نقشش مکمل آموزش های کلاسیک را داشته باشند.

4-   فناوری ارتباطات و اطلاعات باعث افزایش سطح کمی وکیفی امور آموزشی شده است. زیرا در وقت دانش پذیران صرفه جویی ایجاد می کند و یادگیری آنها را تسهیل می بخشد.

5-      فناوری ارتباطات و اطلاعات به عنوان یک تکنولوزی جیدی بستر ها و موقعیتهای فراوانی را برای آموزش فراهم می آورد.

6-   فناوری ارتباطات و اطلاعات این امکان را برای توسعه روابط اجتماعی فراهم می آورد که افراد با میل و رغبت  آنچه را که می دانند با استفاده از امکاناتی که در اختیار دارند به دیگران انتقال دهند.


با توجه به تمام مطالب ذکر شده انتقاداتی نیز بر مسئله دخالت فناوری ارتباطات و اطلاعات به عنوان مجموعه ای از امکانات و ابزارهای نرم افزاری و سخت افزاری در جریان آموزش کلاسیک و حذف رابطه و تعامل دوسویه استاد و شاگردی  وارد می شود . در مقابل اینگونه واکنش ها که قطعاَ ناشی از عدم شناخت صحیح امکانات و ظرفیتهای فناوری ارتباطات و اطلاعات در امر اموزش می باشد باید اظهار داشت که این تکنولوزی جید تنها به عنوان وسیله و ابزاری جهت ایحاد تسهیل و گاهی تسریع در آموزش استفاده می شود. و لی به هر حال حضور و بروز استفاده از تکنو لوزی در امور آموزش برای دست یابی به جامعه اطلاعاتی مبتی بر استانداردهای حامعه دانایی محور اموری اجتناب نا پذیر است.

 


 

  بازگشت به صفحه فهرست مقاله های حوزه IT

 

 

 

 

 

 

 

                         
     
 

©2006 Copyright Farnood.com All Rights Reseved.