چالش هاي آموزش فناوري اطلاعات در ايران 

فرنود حسني

 "بیش از یک میلیارد نفر، از هرگونه خدمات اساسی در زمینه آموزش محروم هستند و بیش از4.5 میلیلرد تن از وسایل ارتباطی پایه و بنابراین دسترسی به فن آوری های جدید محروم مانده اند."

در بررسی شاخص ها و عوامل موثر بر مدل جدید توسعه مبتنی بر دانایی محوری در هر جامعه ای نقش و جایگاه آموزش به عنوان یکی از مهمترین ارکان هدایت کننده جریان گرایش جوامع به سمت دانش مداری غیر قابل چشم پوشی است در این بین مهمترین ابزار و سرمایه جامعه برای دستیابی به توسعه، سرمایه های انسانی می باشد و آشکار است که قرار گرفتن این سرمایه های عظیم و بالقوه در مسیر کلی جریان هدفمند توسعه دانایی محور برای تبدیل شدن به نیروهای بالفعل و کارا در سیستم دانش مدار جامعه در گرو آموزش های مبتنی بر استاندارد های توسعه در این مدل است.

با توجه به گزينش مدل توسعه دانايي محور به عنوان الگوي توسعه کشور در برنامه چهارم بايد نگرشي زيرساختي به موضوع داشت از اين رو يکي از شاخص هاي مهم در توسعه اطلاعاتي جوامع و گرايش آنها به الگوي توسعه دانايي محور مسئله آموزش لايه هاي مختلف جامعه است که مي توان آن را از جنبه هاي مختلفي همچون آموزش فناوري، آموزش مبتني بر فناوري و فناوري هاي آموزشي مورد بررسي قرار داد.

توسعه فناوري اطلاعات بر آموزش نيز موثر بوده و بنابراين در بررسي زیر ساختهای آموزشی در این نوع جوامع چهار جنبه مختلف متاثر از فناوري اطلاعات مورد ارزيابي قرار مي گيرد که شامل محور زمان و مکان و جنبه هاي کمي و کيفي آموزش خواهد بود، به عبارت دیگر ابزار و لوازم، دوره هاي آموزشي، منابع آموزشي و نيروي انساني آموزش گيرنده و آموزش دهنده همگي در راستاي اين چهار محور دچار تغييراتي مي شوند. در بعد زمانی وقتی از توسعه آموزش در یک جامعه دانایی محور صحبت می کنیم استانداردها و متد هایی مد نظر خواهد بود که جریان آموزش را در مسیری هدفدار و با تکیه بر اصول و امکان سنجی ها و نیاز سنجی ها در هر دوره زمانی و برای هر شرایط سنی تامین نماید. روند یکنواخت و هدفدار در این نوع از آموزش ها از جریان های مقطعی و بدون برنامه جلوگیری می کند و آموزش را در بالاترین سطح کیفی و با بیشترین راندمان در اختیار دانش پذیران قرار می دهد. همچنین وقتی در بعد توسعه مکانی به جریان توسعه آموزشهای مبتنی بر دانایی محوری بپردازیم مطالعه و گزینش سیستم های آموزشی با تکیه بر اصول و فناوریهای نوین در امر آموزش امری ناگزیر است. از بعد کمي، تعداد و در واقع تنوع مدل هاي آموزشي و از بعد کيفي سطح علمي مورد توجه قرار مي گيرد. در همه اين موارد آنچه مهم است تلاش براي ايجاد تطابق بين نيازهاي جامعه و دوره هاي آموزشي است.

کشور ما در حال حاظر دوران گذار خود را از موج توسعه فناوري اطلاعات طي مي کند و طبيعي است که بر اثر اين موج با چالش هاي مختلفي مواجه گردد. حوزه آموزش کشور نيز از اين قاعده مستثني نبوده و  به تبع توسعه فناوري اطلاعات دچار تحولاتي شده است.

اما براي اينکه پس از دوران گذار به ثبات مناسبي برسيم شايسته است به خوبي با چالش ها و مشکلات و ضعف ها آشنا شويم با اين هدف قصد داريم در سه يادداشت آتي به بررسي مسئله آموزش هاي آموزش آکادميک فناوري اطلاعات در ايران، فناوري اطلاعات و آموزش هاي غيرآکادميک  و آموزش هاي مجازي در ايران بپردازيم.

 

  بازگشت به صفحه فهرست مقاله های حوزه IT

 

 

 

 

 

 

 

                         
     
 

©2006 Copyright Farnood.com All Rights Reseved.