توسعه زیر ساختی آموزش در جامعه دانایی محور(بخش سوم)
فرنود حسنی

 د)مراجع و مراکز تولید کننده، پردازش گر و توزیع کننده اطلاعات

مباحث تولید اطلاعات و مدیریت دانش در جامعه دانایی محور با تامین اهرم ها و زیر ساختهای عملیاتی شکل می گیرد در این بین مراکز و منابعی که بایستی در پروسه جمع اوری داده های خام تا توزیع اطلاعات طبقه بندی شده اقدام کنند نقش بسیار مهم و پیچیده ای را ایفا می کنند. دانشگاهها بهترین نمونه از چنین مراکزی هستند که نقش فوق العاده مهمی در ساختار یک جامعه دانایی محور خواهند داشت. نگاه سیستماتیک به دانشگاه در قالب جامعه دانایی محور باعث می شود این مراکز آموزشی نقش و جایگاه  واقعی خود را به عنوان مراکز تولید کننده اطلاعات بازیابند اما متاسفانه چیزی که در حال حاضر در دانشگاههای کشور ما مشهود است مصرفی بودن اطلاعات در آنها ست. یعنی دانشگاههای ما به اندازه ای که اطلاعات مصرف می کنند خروجی اطلاعاتی برای سیستم ندارند. این مسئله می تواند مهمترین نقص در ساختار داشگاههای حوامعی باشد که مدل توسعه دانایی محوری را برگزیده اند باشد.

ه)عمر اطلاعات:

نباید از این نکته غافل بود که اطلاعات به عنوان عناصر مبادلاتی در جامعه مانند هر کالایی از عمر مشخص و معینی بر خوردارند یعنی با گذشت زمان و توسعه علوم مختلف از بر کمیت و کیفیت اطلاعات افزوده می شود و بسیاری از یافته های گذشته تاثیر و کارایی خود را از دست می دهند و گاهاً در مقابل اطلاعات جدید نقض می شوند از این رو یکی از مهمترین شاخصه ها در توسعه اطلاعاتی در یک جامعه دانایی محور عدم اکتفا کردن به اطلاعات موجود و تحقیق و کنکاش همایشگی در جهت دستیابی به اطلاعات جدید تر است.

د)اطلاعات نیاز عمومی :

جامعه دانایی محور با نگرش سیستمی بایستی برنامه های زیر ساختی اطلاعاتی خود را به کونه ای تدوین کند که همه افراد جامعه در شرایط مختلف سنی، فکری، تحصیلی، فرهنگی، اقتصادی و جغرافیایی از آخرین اطلاعات با بهترین ابزار و مناسب ترین کیفیت بهره مند گردند.

 

2)اطلاعات برون ساختاری جامعه دانایی محور(از ورود تا کاربری)

با نگرش سیستمی به یک جامعه دانایی محور باید اذعان کنیم که بدون شک یکی از  مهمترین و حیاتی ترین بخش های این سیستم تبادلات اطلاعاتی با خارج سیستم می باشد. یعنی یکی از مهمترین ابزارهایی که می تواند بقا و حیات چنین جامعه ای را تضمین کند این است که جامعه به صورت مدام به جوامع اطراف خود در حال تبادل اطلاعات باشد. دقت کنید در اینجا کلمه تبادل اطلاعات ذکر شد. یعنی یک تعامل دو سویه برای تامین نیاز های اطلاعاتی؛ پس در واقع یکی از استانداردهای یک جامعه دانایی محور داشتن تعامل دوسویه در دریافت و انتقال اطلاعات با جوامع دیگر است.

حال ببینیم این ارتباط اطلاعاتی دو طرفه با چه شیوه ها و استانداردهایی صورت می گیرد. در تدوین چهارچوب های یک جامعه دانایی محور بایستی اولویتها و شاخص های اطلاعاتی تعیین و موارد جایگزین نیز مورد گزینش قرار گیرند. با تعیین این چهارچوبها و در قالبهای معین اطلاعاتی و با استفاده از ابزارهای گوناگون این امکان برای کلیه عناصر جامعه دانایی محور فراهم شود که اطلاعات مورد نیاز خود را در جوامع دیگر نیز جستجو کنند. با این توضیح باید ذکر کرد که در جریان استفده از اطالعات ورودی از برون ساختار جامعه دانایی محور زمان لازم برای تولید حذف می شود ولی به احتمال فراوان هزینه های آن پا برجا خواهد بود زیرا شما مجبور هستید هزینه دریافت این اطلاعات را به تولید کننده ان بپردازید. مسئله دیگری که دراین زمینه باید مورد توجه جدی قرار گیرد این است که دقت فراوانی در تامین اطلاعات وارداتی بشود زیرا با توجه به مسئله عمر اطلاعات که در بالا به آن اشاره داشتیم بسیاری از تولید کنندگان اطلاعات که به صورت انحصاری از دانش بهره برداری می کنند در مواقعی که کارایی اطلاعاتشان کم می شود اقدام به توزیع ان می کنند و همین مسئله توان بالفعل اطلاعات را به توان بالقوه باز می گرداند و در نتیجه اطلاعات کارایی سابق خود را نخواهد داشت. بنا بر این در استفاده از اطلاعات وارداتی بایستی دقت کرد که کارایی و کاربری آن مطابق با استانداردها و ملزومات جامعه دانایی محور باشد.

نحوه پردازش اطلاعات وارداتی:

با توجه به اینکه هر جامعه ای در بعد دانش مداری از چهارچوبهای معینی سور می برد لذا وقتی یک سری اطلاعات جدید وارد چنین جامعه ای می شوند این نیاز به وجود می اید که قالب پردازش و طبقه بندی اطلاعات نیز با توجه به استانداردهای همان جامعه تغییر و تحول یابد. از این رو بایستی نسبت به تعیین و شناخت دقیق ظرفیتها و تاثیرات اطلاعات برای هر یک از ارکان جامعه اقدام کرد و با دیدی روشن این اطلاعات را طبقه بندی نمود.

نحوه توزیع اطلاعات وارداتی :

یکی از مهمترین مقوله های موجود در امر کاربرد اطلاعات وارداتی در جامعه دانایی محور انتخاب سیستم و روش توزیع این اطلاعات است . وقتی طبقه بندی مناسب برای اطلاعات صورت گرفت این امکان فراهم می شود تا با شناخت نیاز ها و اولویتهای اطلاعاتی در بین هر یک از گروههایی که منتظر دریافت این اطلاعات هستند شیوه ها و ابزارهای مختلف و متنوعی با توجه به سطح توزیع و سایر قابلیت های ان مورد گزینش قرار گیرد.

 

  بازگشت به صفحه فهرست مقاله های حوزه IT

 

 

 

 

 

 

 

                         
     
 

©2006 Copyright Farnood.com All Rights Reseved.