توسعه زیر ساختی آموزش در جامعه دانایی محور(بخش چهارم)
فرنود حسنی

 

  • مدیریت  دانش در جامعه دانایی محور

 

وقتی در مورد پیاده سازی مدل توسعه دانایی محور در یک جامعه سخن به میان می آید بی گمان مفاهیم مختلف این مدل نیز در دل این بحث خود نمایی خواهد کرد لذا مبحث مدریت دانش به عنوان یکی از مهمترین بخش ها در مباحث جامعه دانایی محور مورد بررسی قرار می گیرد. با توجه به این موضوع که آموزش از جمله اساسی ترین زیر ساختهای تامین کننده اهداف توسعه دانایی محور می باشد. بنابراین رویکرد و نگاه ویژه ای را در مباحث مدیریتی می طلبد. مدیریت دانش بر اساس چهارچوب ها و استانداردهای تعیین شده در یک جامعه دانایی محور امری بسیار حساس و حیاتی می باشد. مدیریت دانش می تواند در گزینش و تقسیم امکانات و ابزارهای آموزشی بر اساس مطا لعات صورت گرفته شده نقش مهمی داشته باشد. تعیین ظرفیتهای هر یک از ابعاد دانش از جنبه کمی و کیفی و همچنین زمانی و مکانی بر عهده مدیریت دانش خواهد بود .مدیریت دانش با شناخت بر روی هر یک از گروههای دانش پذبر در سنین و دوره های مختلف آموزشی و همچنین با توجه به ظرفیتها و امکانات اقتصادی و فرهنگی هر یک از آنها اقدام به تعیین چهارچوبها و استانداردهای لازم برای تعیین بهترین  اطلاعات قابل استفاده یک گروه خاص در شرایط زمانی و مکانی معین میکند.

با توجه به مطالب ذکر شده برای پی ریزی جامعه دانایی محور یکی از مهمترین و اساسی ترین نیازها تعیین استراتـژیها و برنامه های اصولی برای مبحث مدیریت دانش می باشد.

و در زیرساخت های آن نیز باید توجه خاصی به مدیریت اموزش داشت تا از تلاقی و همگامی این دو عنصر مهم مباحث استاندارد سازی و شاخص گذاری اطلاعات برای جامعه و تعیین قالبهای تسریع و تسهیل دسترسی امکان پذیر گردد.

مدیریت دانش در جامعه دانایی محور با دیدگاهی کلان نگر و ساختاری صورت خواهد پذیرفت و نگاه مقطعی و نوسانی از آفتهای این گونه مدیریت به حساب می آید زیرا اصولاً مقوله علم و دانش با حرکت منظم و متعالی و پیشرو خواهد توانست به سرانجام نیکویی ختم شود.

  • توسعه زیر ساختهای ارتباطی

توسعه دانایی محور فرآيندي است كه از طريق آن شاخص های  اجتماعي، اقتصادي و فرهنگی در لایه ها و ترکیب های مختلف جمعیتی جامعه  تغييرمی يابد.در این بین ارتباطات بر اين فرآيند تاثیر مهم و غیر قابل انکاری دارد. دامنه ارتباطات در یک جامعه دانایی محور از تبادل اخبار و پيام به مراتب فراتر، مهمتر و اثر گذار تر و حیاتی تر  است. به عبارت دیگر، ارتباطات امکان تعاطی افکار و نشر و اطلاع  رسانی انتقال و اشتراك نظرات، عقايد و اطلاعات  فعاليتهای فردي و گروهي صورت گرفته شده در بین لایه هایی از جامعه که از آنها به کارگران و مهندسان اطلاعات تعبیر می شود و به طور عميق نیز در محيط اجتماعي ريشه دارد فراهم می سازد و زمینه های لازم جهت کاربردی  شدن اطلاعات را فراهم می کند. نباید این نکته را فراموش کرد که وسايل وابزارهای ارتباطی  براي ايجاد زمینه های انتشار گسترده اطلاعات در بعد زمانی و مکانی  با هدف دست یابی به توسعه دانایی محوريك زیرساخت صروری و لازم است, ولي كافي نيست. بررسی ها نشان می دهند که وسايل ارتباط جمعي صرفا يك ابزار هستند و به وجود زيربناي اجتماعي,فرهنگیو سطح دانش عمومی بستگي دارد . لذا در بررسی کلان نگرانه به مقوله زیرساختهای ارتباطی ناگزیر از بررسی عوامل و شاخص های موثر در توسعه و پذیرش این امکانات در جامعه هستیم.یکی از بحثهای جالب در مباحث توسعه دانایی محور مقوله ارتباطات و زیر ساختهای ارتباطی می باشد . با توجه به صحبتهایی که در بخش زیرساختهای اطلاعاتی صورت گرفت به خوبی اشکار می شود که برای توسعه و نشر اطلاعات در سطحی گسترده و با سرعت بالا مهمترین اولویت ها در درجه اول تعیین اولویتهای اطلاعاتی قابل نشر و در مرحله بعدی گزینش ابزارهای اطلاع رسانی می باشد. بنابراین در تعیین چهارجوب های یک جامعه دانایی محور باید توجه زیادی به تامین زیر ساخهای ارتباطی مناسب و متناسب با استانداردهای مورد توافق جامعه باشد که قطعاً هماهنگی این زیر ساختها با امکانان عمومی جامعه یک اصل مهم به شمار می رود.

از مهمترين راهكارهاي توسعه زیر ساختهای ارتباطی ، گسترش پوشش مخابراتي در بعد جغرافيايي وتجهيز مراكز مخابراتي به سيستم هاي پيشرفته مخابراتي از جمله فناوريهاي جديد مخابرات ديجيتالي است. اینترنت به عنوان مهمترین پدیده ارتباطی قرن به عنوان یکی از بهترین و تا حدودی گسترده ترین ابزارهای ارتباطی دردنیای امروز شناخته می شود. همه روزه هزاران صفحه اطلاعات به دنیای مجازی اینترنت افزوده می شود و افراد بسیاری از تمامی نقاط دنیا با استفاده از این بستر تکنولوژیک و مفید اقدام به برقراری روابط علمی و اقتصادی می کنند.در واقع نقش اینترنت در این میان به عنوان یک بستر مناسب تامین کننده نیاز مهم جامعه دانایی محور که همانا مسئله اشتراک گذاری اطلاعات می باشد شکل می گیرد.افراد مختلف ساکن در دهکده جهانی با وارد کردن اطلاعات خود به اینترنت در واقع امکان بهره برداری سایر انسانها را از این اطلاعات فراهم می آورند و این خود موثری در ایجاد پویایی دانش خواهد داشت زیرا کاربران اطلاعات با استفاده از اطلاعات پایه ای که به دست آورده اند بررسی ها و جمع بندی های جدیدی را ارائه می کنند.

  بازگشت به صفحه فهرست مقاله های حوزه IT

 

 

 

 

 

 

 

                         
     
 

©2006 Copyright Farnood.com All Rights Reseved.