توسعه زیر ساختی آموزش در جامه دانایی محوربخش هشتم و پایانی
فرنود حسنی

 

  • توسعه فرهنگی آموزش پذیری در جامعه دانایی محور

برنامه توسعه سازمان ملل با تکیه بر تجربیات مدل های گوناگون توسعه از مفهوم و جایگاه توسعه انسانی به عنوان روندی که دامنه انتخاب مردم را وسعت می بخشد یاد می کند و در این تعریف فرهنگ را به عنوان مولفه ای مهم در استراتژی توسعه به رسمیت شناخته است.

گسترش و تنوع ابزارها و امکانات اطلاعاتی و ارتباطی و تبدیل شدن دنیای حاضر به دهکده ای جهانی که در آن سرعت انتقال اطلاعات و دانش تا حد زیادی بالا رفته است به طرز غیر قابل باوری ساختارهای فرکری و فرهنگی جوامع را همسان و همگون ساخته است. به گونه ای که کاربری یک تکنولوزی جدید به سرعت در میان جمع کثیری از مردم دنیا پذیرفته می شود.با این توضیح بسیار غیر قابل منطقی است که ما درهای جامعه را بر روی فناوری های نوین در امور مختلف ارتباطی  و اطلاعاتی بسته نگه داریم تنها به صرف اینکه می خواهیم از ساختارهای فرهنگی خود حفاظت نماییم.

از سوی دیگر می دانیم که برای کاربردی شدن هر فناوری یا دانشی به صورت عام و پذیرش آن باید در چهارچوب های فرهنگی تلاش و تحقیق بسیاری انجام داد تا موضوع ما به عنوان یک فرهنگ در جامعه مورد بررسی و کاربری قرار گیرد.

با این تفاسیر وقتی به  یک جامعه در حال گذار به سوی دانایی محوری و پذیرش ساختارهای یک جامعه اطلاعاتی برخورد می کنیم چالش ها و مشکلات فراوانی نیز در بررسی و پیاده سازی این فرآیند پیش روی خواهیم داشت. مشکلاتی از قبیل عدم سازگاری ابزارها و محیط و عدم سازگاری ابزارها با مردم.

که نمونه دوم ناشی از مشکلات و معضلات فرهنگی جوامع می باشد که در حال گذار از شکل کلاسیک به شکل مدرن می باشند. توسعه زیر ساختی آموزش برای دست یابی به جامعه دانایی محور با توجه به مسائل و اولویتهای فرهنگی این امکان را می دهد تا گزینش و توسعه ابزارهای مورد نیاز با توجه به مسائل و چهارچوب های فرهنگی مردم صورت گیرد و همچینین باعث بوجود آمدن احساس نیاز به مسائل و ابزارهای مختلف اطلاعاتی و ارتباطی هستند.

  • جمع بندی نهایی

سلسله مقالاتی که تحت عنوان توسعه زیر ساختی آموزش در جامعه دانایی محور در هشت بخش تهیه شد نگاهی گذرا به مسئله ابزارها وامکانات مورد نیاز برای ایجاد ساختارهای آموزشی پیشرو و پویا در غالب مدل توسعه دانایی محوری داشت. از آنجا که عصر اطلاعات و جامعه دانایی محور با مفهوم آموزش ارتباطی متقابل و تنگاتنگ دارند لذا به مسئله آموزش به عنوان یک عنصر کلیدی در توسعه اطلاعاتی با توجه به استانداردهای یک جامعه دانایی محور نگاه شد و نقش دانشگاهها به عنوان توسعه دهندگان آموزش های عالی در جامعه دانایی محور مورد بررسی و توچه قرار گرفت. این مقاله با بررسی نقش توسعه سواد عمومی و تکنولوزیک در گسترش عمومی دانش زیرساختهای اطلاعاتی جامعه و عوامل و مسائل تاثیر گذار در آن را مورد دقت و توجه و تحلیل قرار داده و مدیریت دانش در جامعه دانایی محور را به عنوان شاخص و عنصری مهم در هدایت اطلاعاتی دو طرفه جامعه معرفی کرد. از زیر ساختهای ارتباطی به عنوان عاملی مهم در توسعه جوامع دانایی محور یاد شد و نقش آنها در توسعه نهادهای آموزش عالی علی الخصوص نهادهای آموزش عالی مجازی مورد توجه قرار گرفت.

بررسی نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات در آموزش از دیگر مسائلی بود که در این مقاله به آن توجه شد و در انتها نیز دو عامل توسعه منابع انسانی و همچنین فرهنگ پذیری آموزش در جامعه دانایی محور مورد تحلیل قرار گرفت.

امید است با توجه به مطالب و موضوعات مطرح شده بستر مناسبی برای ایجاد چالش در میان علاقمندان به مبحث دانایی محوری فراهم شده باشد.


 

 

  بازگشت به صفحه فهرست مقاله های حوزه IT

 

 

 

 

 

 

 

                         
     
 

©2006 Copyright Farnood.com All Rights Reseved.